Dimarts 17 desembre 2013 per

Consum col·laboratiu: junts podem amb tot!

Consum col·laboratiu: junts podem amb tot!Fa uns dies vaig assistir a l’AERCOmparte, una jornada sobre Social Media Marketing, organitzada per AERCO, de la qual Can Antaviana n’era patrocinadora. Aquest any es feia la 3a edició i la jornada es va dedicar al consum col·laboratiu, un tema que trobo interessantíssim i al qual feia molt temps que volia dedicar un apunt al nostre blog. Ara ja no hi ha excuses!

A AERCOmparte III es va parlar de diferents projectes de consum col·laboratiu però primer començaré pel començament.

Què és el consum col·laboratiu?

“No hi ha plaer en posseir una cosa no compartida”.

Sèneca

Col·laborar i compartir és un fet intrínsec dels éssers humans, des dels temps dels temps ha existit l’intercanvi de béns entre veïns. Però amb el capitalisme també ens hem trobat davant de la necessitat de consumir sense parar, de posseir els objectes, de que se’ns espatllin, que n’haguem de comprar de nous. I molts cops, encara pitjor: tenim objectes morts de riure, perquè no els hem utilitzat mai. És el que es coneix com a obsolescència programada.

Amb el consum col·laboratiu migrem d’aquest escenari de consum individualitzat cap a nous models d’intercanvi, ús compartit, permuta o lloguer d’objectes i serveis, que es potencia amb l’ús de les Xarxes Socials i les plataformes d’igual a igual (P2P).

Segurament per la (tan anomenada) crisi o simplement perquè s’havia de fer un canvi de plantejament en la manera com consumim, que el consum col·laboratiu ha anat arrelant en la nostra societat, amb unes propostes interessantíssimes, dins i fora de la xarxa. No es tracta d’una moda passatgera, sinó que esdevé un modus vivendi. Les persones deixem de comprar, comprar i comprar i avancem cap a una societat en què l’intercanvi i la solidaritat són el motor que mou la nostra economia.

Els uns moguts per trobar un model de negoci (els creadors de les startups) i els altres moguts per l’estalvi i la solidaritat (els consumidors), arribem a un punt en què apareixen un munt de webs, comunitats i projectes que promouen l’intercanvi de béns.

Alguns exemples d’economia col·laborativa

Segur que haureu sentit a parlar d’horts comunitaris, de bancs de temps, de wi-fis compartides (legalment), de places de pàrquing que utilitzen diferents usuaris, de compartir cotxe per fer viatges, d’aprofitar joguines usades… Tot això són exemples d’iniciatives d’economia col·laborativa, que suposen un canvi radical – i segurament necessari – en les pautes del consum.

“En aquesta nova economia hi ha una nova moneda: la confiança. La que fa que la gent intercanviï i ofereixi”.

Javier Creus.

A Aercomparte III, Javier Creus va parlar d’aquesta nova manera de consumir basada en la confiança, il·lustrades en exemples: Bitcoin (confiança en allò obert), KickStarter (confiança en allò col·lectiu), Lending club (confiança personal, per deixar-se diners entre particulars). Però aquest sistema abasta moltes més coses: els MOOC han suposat abundància en educació. O Github una nova manera de compartir codi. Arduino, una placa base de codi obert, també és un bon exemple d’aquests canvis. Internet ha baixat al carrer i ara una impressora 3D et permet fer peces que et falten d’algun electrodomèstic.

A la taula rodona d’AERCOmparte III van intervenir-hi persones relacionades amb altres projectes d’economia col·laborativa com OuiShare (una comunitat oberta que treballa per accelerar el canvi cap a l’economia col·laborativa), Social Car (lloguer de cotxes entre particulars), EatWith (menjar a casa d’algú), Knok (compartir casa) o Chicfy (per compartir armari de roba de noies). Però el cas és que hi ha una infinitat de projectes.

El portal del consum col·laboratiu

Per tenir tota la informació sobre els projectes que hi ha actualment a l’Estat espanyol, podeu accedir al web de Consum Col·laboratiu, liderat per Albert Cañigueral, que és una autèntica mina!

Recull tota la informació relacionada amb el consum col·laboratiu amb un directori actualitzat amb tots els projectes engegats actualment relacionats amb l’economia col·laborativa. Hi trobareu un llistat dels projectes distribuïts en categories com aquestes:

 • compartir cotxe, trajectes o pàrquing
 • compartir bicicleta
 • projectes de micromecenatge
 • bancs de temps i intercavnis de coneixements o serveis
 • Viatges compartits i intercanvis de cases
 • Microtasques
 • Joguines i roba infantil
 • Serveis financers col·laboratius
 • Compartir llibres i vídeos
 • Grups de consum de proximitat
 • Horts urbans
 • Compartir wi-fi legalment
 • Etc.

Més informació

Si voleu saber-ne més coses:

La revolució ha començat. Aquest canvi de paradigma de passar del posseir al compartir és, segons la revista Time, una de les 10 idees que han de canviar el món.

Som-hi, no? Que si ens ho proposem, podem!

, , ,

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos