Dijous 2 maig 2013 per

10 xarxes socials fetes a Catalunya

Xarxes socials fetes a CatalunyaDiumenge passat, arrel de les noves i esfereïdores xifres de l’atur, en un article d’opinió al diari Ara, en Carles Capdevila explicava que això de “si no tens feina te l’inventes” no és més que una trampa, que no tothom té les capacitats per emprendre. I és cert, al món hi ha d’haver de tot: els qui saben picar pedra i els qui saben estirar del carro. Només així s’aconsegueix un cert equilibri: hi ha qui té una idea, qui hi posa diners, qui hi posa la tecnologia, qui escriu el codi, qui fa el disseny…

En el món de la tecnologia i Internet tenim tendència a mirar a fora i admirar grans aventures empresarials foranes, però ja ho hem dit altres vegades: a casa nostra també hi ha talent. I n’hi ha a cabassos. Persones que se l’han jugat a una carta, que han treballat amb implicació i perseverança per dur a terme els seus projectes. I això també ens hauria de fer admirar, especialment ara en què tot costa tant.

Tots coneixem les grans xarxes socials com Facebook, Twitter, Tuenti o Linkedin, però des de Catalunya i amb capital català també s’han creat xarxes socials. Avui volem fer un repàs a les xarxes socials fetes a Catalunya que ens han semblat més interessants i que ens fan treure el barret, si més no per la capacitat de jugar-se-la i d’intentar sobreeixir en un aquest món tant competitiu i en el que hi ha tants elements en joc per aconseguir que una idea triomfi.

1. Geonick

Es tracta d’un cercador d’afinitats, que permet als seus usuaris trobar a altres persones del món amb els mateixos hobbies, interessos i inquietuds. Ha estat creada per un emprenedor català, Pau Jené, en col·laboració amb un equip de la UPC. Se’n pot destacar el seu compromís de privacitat i la voluntat de fer millor la vida fora de la Xarxa.

Si us interessa podeu llegir l’article que va dedicar-hi en Joan Teixidó Pau o l’entrevista al seu creador.

2. Patatabrava

És sorprenent veure que Patatabrava encara existeix, perquè fou creada el 2002 i això a la Xarxa pot sonar a eternitat. És una pionera de les xarxes socials tal i com les coneixem ara i, a més, és un projecte 100% català. El fet que hagi perdurat al llarg del temps és una constatació que si es donen bons continguts, es fa la feina ben feta i se sap crear comunitat, els projectes poden existir molt més que una bona temporada.

De fet, Patatabrava és una xarxa social d’universitaris, pensada per a fer la vida més fàcil als estudiants. S’hi poden compartir apunts, buscar pis, feina i sobretot serveix per a crear comunitat i alhora donar tocs d’humor a la vida universitària. M’ha agradat veure a portada el rànquing de les frases més sonades dels professors de les facultats i el requadre imprescindible per la vida estudiantil: les properes festes per proximitat geogràfica.

Podeu llegir la presentació que en fan els mateixos creadors, per fer-vos una idea dels motius pels que va ser creada i què els ha portat a continuar amb el projecte.

3. Bananity

Bananity és una xarxa social creada, entre d’altres, per Pau Garcia-Milà (fundador d’EyeOS) i apadrinada posteriorment per Andreu Buenafuente. Us en parlàvem al nostre blog a finals del 2011: es tracta d’una xarxa social de recomanacions basades en loves i hates, en allò que ens agrada i en allò que odiem. Tot i rebre alguns premis a la innovació, la xarxa social també va rebre nombroses crítiques per la manca d’utilitat o per la poca originalitat.

Tanmateix, si heu escoltat en Garcia-Milà en alguna ocasió sabreu que és un noi perseverant i que no s’atura al primer entrebanc. Tot el contrari. La gent de Bananity ha fet la feina: han escoltat les crítiques i les opinions dels usuaris i tornen amb una segona versió, amb una xarxa social molt més ben feta i amb ganes de seguir aglutinant usuaris.

4. WeDecide

L’any passat al nostre blog entrevistàvem a Marc Serra, l’impulsor de la xarxa social WeDecide, una plataforma per a prendre decisions i que aposta per a caminar cap a una democràcia participativa.

La idea realment enamora i sobretot en la situació actual: a tots ens agradaria poder decidir primer des dels nostres ajuntaments però després també a nivell de país.

Justament diumenge al diari Ara dedicaven un reportatge a la democràcia online a Europa i també entrevistaven a l’impulsor del WeDecide, al Marc Serra. Si no sou subscriptors Premium, també podeu llegir-ho, creant-vos un usuari.

5. Bhappy

És una xarxa social catalana que ha aparegut recentment. És el resultat de l’aventura de 3 joves manresans que es posaren en contacte amb un Osonenc i un malagueny per a desenvolupar una app per a compartir felicitat. Una idea que pot semblar una mica hippie però que ha estat feta seguint les directrius de psicòlegs que han assessorat sobre la importància de fer un repàs al final del dia de les coses que t’han fet feliç. De fet, cada usuari disposa de 60 minuts diaris per a repartir felicitat. L’app es troba disponible per iOS i Android.

Si voleu més informació sobre la idea, podeu llegir la notícia que els va dedicar el diari Regió7.

6. Grera

Grera és una xarxa social orientada a petites i mitjanes empreses (pimes) i a autònoms. Creada el 2010 per un equip d’emprenedors catalans, la plataforma permet que els usuaris facin negocis, trobin clients i proveïdors i que facin contactes a través del creuament d’informació entre les diverses empreses registrades. A més, el portal web -inspirat en xarxes socials com Linkedin o Xing- permet a les empreses adherides publicar ofertes i enviar-les.

Si voleu més informació al respecte podeu consultar la selecció de premsa relacionada amb aquesta xarxa social.

7. Llibres per llegir

Llibres per llegir és la xarxa social dels lectors catalans. Van començar el 2005, sota l’aixopluc de la Universitat Oberta de Catalunya, i va ser dels primers llocs de casa nostra en què es compartien lectures online. La finalitat d’aquesta xarxa és oferir la possibilitat de comentar els llibres que es llegeixen, cercar informació sobre els que es volen llegir i, en definitiva, anar construint un raconet de persones que tenen per afició comuna la lectura. Amb més 4.000 registrats al web, més de 9.000 fans al Facebook i més de 5.500 seguidors a Twitter, l’èxit d’aquesta aventura està més que assegurat.

Si voleu saber-ne més podeu llegir l’entrevista que van fer a la seva creadora l’any passat al Núvol.

8. Likekit

Likekit és una xarxa social, creada per uns emprenedors de Vic, que es dedica a les recomanacions culturals. A Internet no hi ha res més segur que rebre recomanacions de la gent que coneixes o de gent que vas veient que tenen gustos semblants als teus. Amb aquesta xarxa social pots descobrir llibres, música, pel·lícules i sèries seguint a les persones que t’interessen. La idea és semblant a la de la xarxa social de recomanacions Hunch, de la que us parlàvem també en un apunt passat, però adaptada a la realitat cultural catalana.

Justament el cap de setmana passat a l’espai internet van dedicar uns minuts a aquesta xarxa.

9. Receptes.cat

Receptes.cat es defineix com la xarxa social catalana dedicada a la gastronomia. Amb milers de receptes de cuina de tot el món, cada xef pot compartir les seves receptes, seguir a usuaris, valorar receptes dels altres i, en definitiva, crear comunitat al voltant de dues aficions molt arrelades a les nostres terres: cuinar i menjar.

10. Gent com tu

El món de les xarxes socials sempre ha reservat un espai per aquells que volen conèixer persones i trobar parella. A casa nostra la iniciativa més famosa en aquest sentit ha estat Gent com tu, que ha permès relacionar les persones tenint com a llengua vehicular el català.

Aquesta xarxa social ha estat ben arrelada a les comarques catalanes. Si en voleu més informació, podeu llegir l’article que va dedicar-hi Janquim al 324.

Hem seleccionat 10 de les idees que ens han semblat representatives però no voldria acabar l’apunt sense esmentar altres xarxes socials made in Catalunya que també poden ser interessants com: Catalans al món (pels catalans que viuen a l’estranger), Teatron (per a artistes i professionals del món escènic), Tercera via (xarxa de música creada a Catalunya), Flog.cat (xarxa social per a fer amics de tots els Països catalans), Tercer lloc (xarxa social per al treballador mòbil), Unnium (del món de l’espectacle), getget-One (xarxa social geolocalitzada que permet als usuaris tenir una àrea de terreny virtual), Speedity (per a rendibilitzar el transport i la logística), Movelip (xarxa social de caravàning) o Repopblica (per conèixer les novetats culturals del nostre voltant).

Veient el panorama està clar que a casa nostra hi ha enginy i ganes de treballar, tot i que només perduraran les idees més sòlides i més ben consolidades. En tot cas, també veig que l’assignatura pendent és el disseny, que en la majoria dels casos s’ha deixat de banda o s’ha quedat antiquat i s’hi hauria d’apostar molt més si es vol que les xarxes veritablement tirin endavant.

I vosaltres, que coneixeu alguna altra xarxa social feta a Catalunya i que valgui la pena?

, ,

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos