Dijous 7 març 2013 per

Opera, l’altre navegador

Navegador Opera

El passat 12 de febrer vam saber que el navegador Opera ja ha arribat als 300 milions d’usuaris, i que passarà a utilitzar WebKit com a motor de renderitzat.

El motor de renderitzat d’un navegador web és el software que interpreta el contingut (normalment escrit en HTML), i la informació de format (normalment el CSS), i ho mostra a la pantalla perquè ho poguem veure sense necessitat de conèixer ni llegir el codi.

Aquests són alguns dels motors més coneguts, juntament amb els navegadors que els utilitzen:

 • Gecko: Firefox, Camino i Netscape, entre d’altres
 • KHTML: Konqueror
 • Presto: Opera des de la versió 7 fins ara, que canvien a WebKit
 • Trident: Internet Explorer
 • WebKit: Chrome, iOS i Safari, entre d’altres

Opera no ha estat mai entre els navegadors més utilitzats pels usuaris, però sí que s’ha guanyat un respecte entre la comunitat de desenvolupadors web, per la seva vocació innovadora i de respecte als estàndards com a via per aconseguir una web universal.

Una mica d’història d’Opera

Opera va néixer a Noruega el 1994, com un projecte de recerca, i es va fer públic el 1996. Des de mitjans dels anys 90 Opera va estar desenvolupant el seu propi motor de renderitzat (Presto), enmig de la guerra de navegadors (que enfrontava Internet Explorer i Netscape), amb la idea d’impulsar els estàndards web. Ha arribat un moment, però, en què s’ha vist que el projecte WebKit està molt més avançat, i Opera ha preferit adoptar-lo per tal d’enfocar tots els esforços en crear un navegador millor, independentment del motor que utilitzi.

A primer cop d’ull sembla una idea prou encertada, ja que si existeix un motor que funciona amb èxit, no caldria crear-ne un altre que arribi a fer el mateix. Però per altra banda la comunitat queda òrfena d’una alternativa al que és majoritari (fins i tot hi ha una petició perquè Presto no desaparegui), i pensem que la competència afavoreix i incentiva sempre la qualitat, en tots els camps. No seria massa beneficiós que la web es convertís en un territori WebKit, ja que els estàndards ja no tindrien sentit, seria només WebKit qui marcaria el camí.

Volem reconèixer des d’aquí alguns aspectes interessants d’aquest navegador:

 • Va ser el primer a introduïr les pestanyes al navegador l’any 2000.
 • Opera Mini és un navegador per a dispositius mòbils amb molt d’èxit.
 • El navegador de la consola Wii de Nintendo és d’Opera.
 • Va ser un dels primers navegadors a passar les proves ACID 2 i ACID 3 de renderitzat de pàgines
 • Opera ha apostat també per l’accessibilitat des dels inicis:
  • Zoom real de tota la pàgina (no només el text, com feien els altres navegadors)
  • Ús de les tecles d’accés ràpid per a la navegació amb el teclat
  • Navegació gestual amb el ratolí

Aquestes i altres innovacions han contribuït a millorar la usabilitat i l’accessibilitat a l’hora de navegar, i han servit moltes vegades de pauta per a la resta de navegadors. És per això que hem considerat oportú dedicar aquest apunt a un navegador que normalment no tenim gaire present. El voleu provar?

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos