Dimecres 19 setembre 2012 per

11s2012.cat, d’un experiment a un web de referència de la Diada

Com bé sabeu aquestes darreres setmanes hem estat col·laborant de forma activa amb l’Assemblea Nacional Catalana. Des de la primera marxa cap a la independència a Lleida el passat 30 de juny, fins a la gran Marxa a Barcelona la passada Diada.


Tot i que en un article recent ja us vam parlar del projecte 11s2012.cat, avui volem aprofitar per explicar-vos-en la gènesi i l’evolució de tot plegat. Aprofitarem també aquest post per agrair de forma publica la dedicació de  totes les persones i entitats que hi van participar tant en tasques executives com de difusió. És el més just i així és com ens ve de gust fer-ho.

Només en quatre dies, allò que va començar com un experiment sobre l’ús de xarxes socials va evolucionar fins a convertir-se en el web de referència per seguir la Diada, tant des de Catalunya com des de la resta del món.

La idea es va començar a elaborar el dijous 6 de setembre a la tarda tot fent un cafè. Un cop consensuada la idea i comprovada la seva viabilitat tècnica, veient que era factible fer un seguiment de la Diada via web, recollint els tuits i fotografies d’Instagram – en un apunt recent, ja us vam explicar les particularitats tècniques del projecte -, ens vam posar mans a l’obra: monitoritzaríem les etiquetes més utilitzades a les xarxes en relació a la Marxa: #11s2012 i #11sCAT9estat.

El primer pas per començar a caminar en aquesta aventura a contrarellotge va ser el d’adquirir el domini www.11Senviu.cat o algun nom similar. Però vet aquí que l’atzar es va voler aliar amb nosaltres quan vam descobrir que el domini 11s2012.cat, el hashtag que anava guanyant terreny com a més popular a Twitter, estava disponible per ser comprat. Una bona forma de començar aquesta bogeria amb bon peu. Dijous al vespre quedava definit el disseny de la pàgina i tancàvem el dia enviant un correu als amics de l’Assemblea per proposar-los d’engegar aquesta pàgina com una tasca més de difusió de la marxa de Barcelona al món, amb el segell de l’ANC.

El divendres 7 ens vam dedicar tot el sant dia a enllestir la maquetació i la programació de la pàgina mentre els amics de l’Assemblea, a través de l’inesgotable Ferran Civit, ens donaven el vist-i-plau per oficialitzar la plana com a corporativa de l’ANC. Superats els típics problemes i entrebancs a l’hora de testejar la pàgina, més enllà de les 10 del vespre, i sacrificant la tradicional cerveseta post-laboral que els antavianos fem els divendres, quedava enllestida i penjada. A punt per ser presentada en societat. A la nit vam fer un correu informant els amics de l’Assemblea i unes quantes piulades anunciant-ho. En especial una picada d’ull a l’amic @ganyet via Twitter i un cop de mà determinant de la @Mirsegu, que ho van difondre de seguida.

El dissabte 8 era el dia en què calia fer la màxima difusió, i a això hi vam dedicar tot el matí. Els fruits van aparèixer ben aviat quan el web va aparèixer a portada de les dues principals webs de l’Assemblea i, cap al migdia, els amics de Vilaweb en publicaven aquesta noticia a portada. Les visites es van anar multiplicant a mesura que els mitjans n’anaven fent difusió, i també a mesura que anava corrent per les xarxes.

I cap al vespre vam rebre aquesta piulada de la Liz Castro, escriptora i traductora especialista en la divulgació de l’ús d’internet afincada als Estat Units. D’això en va sorgir una improvisada reunió via WhatsApp i, amb els cubalibres entre els dits, entre alguns antavianos vam discutir si podia ser factible realitzar una versió global en anglès del recull de piulades abans de l’11 de setembre. Qui va dir por? L’endemà diumenge 9 decidíem, fent cafè en una terrassa del parc del Terrall de les Borges, que tiraríem endavant amb la idea de la Liz.

Dilluns 10 ens posàvem a treballar en la versió global que recolliria els mateixos hashtags que a la versió estàndard afegint a més l’etiqueta distintiva #en (english) en el cas de Twitter. Un cop definit el funcionament i tenint la Liz a punt de traduir les piulades amb el seu nou compte creat per a l’ocasió, @11s2012en, vam fer una cerca activa i ens vam posar en contacte amb diferents usuaris catalans familiaritzats en twitejar en anglès i disposats a utilitzar aquest sistema d’etiquetes per omplir de piulades la versió global de l’11s2012.cat. Una d’elles és la incansable Anna Arqué, que ens va ajudar a definir el sistema i funcionament, a banda d’animar-se a colaborar-hi intensament. Durant el dia es va publicar la notícia al diari Ara, gràcies a l’Àlex Gutiérrez, i també a El Punt/Avui entre d’altres. I personatges de la talla d’en Miquel Calçada i Quim Monzó també se’n van fer ressò via Twitter.

I aquell mateix dilluns al vespre…

La cosa va anar creixent de manera tan exponencial que, en arribar el dimarts 11 de setembre, vam veure que era imprescindible que un de nosaltres se sacrifiqués sense anar a Barcelona i estés a l’aguait de l’evolució del web durant el dia. El Carles Briansó s’hi va oferir voluntari i va estar al cas de les incidències i dels servidors durant tot el dia.  A la versió en català no paraven d’arribar més i més fotos de la Diada, que formaven un gran mosaic d’estelades. A la versió global, la Liz Castro va fer una tasca ingent i admirable de traducció i de difusió de la Marxa en anglès. També hi van ajudar la gent de HelpCatalonia, @EPICentres i de Global Voices, que retransmetien la Diada i que van estar d’acord a usar els hashtags proposats.

L’organització de la Marxa va penjar cartells (vegeu la foto de més avall) convidant la gent a usar diversos hashtags per piular i pujar fotos durant la manifestació. I, tot i que la cobertura telefònica feia una mica la perla, el nombre de fotos i piulades anava augmentant sense aturador.


La Marxa cap a la Independència va ser un èxit del qual encara no en sabem les conseqüències. Però va ser també un gran èxit a la xarxa: vam monitoritzar més de 30.000 piulades i gairebé 5.000 fotografies d’Instagram. Tot això, recollit, suposa ara un document de gran valor per fer un “ràpid” repàs a allò que es va generar a la xarxa el dia que es va viure la manifestació independentista més multitudinària de la història. En Josep Maria Ganyet així ho explicava al Món a Rac1 el dimecres 12.

No voldríem acabar sense agrair-vos-ho també a tots vosaltres, els que vau fer-ne difusió per Twitter i Facebook. Sense vosaltres això no hauria estat possible. Entre tots hem fet un gran pas endavant. Gràcies!

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos