Portada Blog

Octa.Beta v.0.3

dijous 12 juliol 2012 per

Il·lustra’ns, Marjane Satrapi!

Marjane Satrapi és una dibuixant de còmics i il.lustradora gràfica d’origen iranià. El seu reconeixament internacional va arribar de la mà de Persèpolis, una novel.la gràfica increïble, de caire autobiogràfic, que ens acosta a la cultura persa, amb uns tocs d’humor molt especials.

Persèpolis es va publicar inicialment en francès, en 4 volums diferents autobiogràfics, en què Satrapi relata la seva infantesa a l’Iran, l’emigració i l’adolescència a Europa. Però l’èxit de la novel·la va arribar quan es va traduir a l’anglès i finalment a moltes altres llengües, com al català. El 2007 se’n va fer la pel·lícula, que va fer que Satrapi es fes un lloc entre els grans del còmic. Més tard també ha fet altres novel·les gràfiques com “Brodats” o “Pollastre amb prunes”.


Si no heu llegit Persèpolis o no esteu molt acostumats a llegir aquest tipus de novel·les, us recomano que li doneu una oportunitat. Es tracta d’una obra ideal per entendre millor el món islàmic, per aproximar-se a la cultura persa i per endinsar-se en la història d’un país que va patir unes transformacions immenses, polítiques i socials, que van configurar el caràcter de la petita Marjane, que després, a França, es va abocar al món de la il·lustració; una disciplina que li ha permès explicar, a través del traç, les seves intenses vivències a nivell de família i de país.

Les crítiques al radicalisme integrista, a la submissió de la dona i al retard cultural que caracteritzen l’Iran actual impregnen totes les pàgines de la novel·la. Això sí, amb crueltat però també amb un gran sentit de l’humor.

Tots hem vist petites Marjanes que han arribat a Europa i han hagut de conviure a cavall de la seva arrelada cultura i les tradicions de casa nostra. Però potser no totes les que hem conegut han vist la guerra, la revolució, els morts, com va fer la petita protagonista de Persèpolis. O potser no totes s’han interessat pels punks, han viscut al carrer, s’han rebel·lat contra el costumisme o han viscut amb la intensitat que ha viscut Satrapi tant la cultura oriental com l’occidental.

La història de la Marjane és tan colpidora, el guió tan impressionant, que el dibuix gairebé queda en un segon pla, perquè el contingut se’l menja a queixalades. És una història de les que impacten, un còmic que llegeixes un cop i recordes tota la vida. Vaja, a mi la seva història em va deixar empremta.

I, a vosaltres, quin llibre o còmic us ha marcat?

Pujar

Can Antaviana

Santa Justina 29 25400 Les Borges Blanques (Lleida) Tel: 973 14 34 81