Dimarts 12 juny 2012 per

Cap a una democràcia participativa: entrevista al creador de WeDecide


Es defineix com a pre-indignat i l’ànsia per deixar de queixar-se i passar a l’acció l’ha portat a la creació de WeDecide, una xarxa social que vol esdevenir un parlament virtual.

Marc Serra (Avià, 1977) és enginyer de camins, canals i ports i també bomber. La seva ment inquieta i les seva perseverança l’han portat a impulsar aquest ambiciós projecte, en col·laboració amb 3 empreses de Manresa, Navàs i Barcelona.

De moment la idea s’ha implantat a l’ajuntament del seu poble, Avià, on aquesta institució ja ha començat a fer preguntes als seus ciutadans amb el compromís que els resultats seran vinculants. A més a més, l’Ajuntament de Solsona també l’ha començat a utilitzar i s’està conversant amb molts altres ajuntaments perquè també facin anar la plataforma WeDecide per formular preguntes als seus ciutadans.

Antaviana: Què porta un enginyer i bomber a impulsar un projecte com aquest?

Marc: Bé, l’inici és una mica idealista. El món està fatal i, individualment, et sents molt sol i impotent. T’agradaria canviar les coses però tu sol no pots fer res. Ara, hi ha moltíssima gent que està com tu, que sent la mateixa impotència. Ens queixem del sistema? Doncs canviem-lo! Les persones ens hem d’organitzar per tenir força. Abans tècnicament això no era possible, però ara sí que es poden fer coses, perquè la tecnologia ens ho permet.

Així que després de pensar molt sobre això vaig deixar la feina d’enginyer i vaig invertir en aquest projecte. Veient com funcionen algunes persones que es dediquen a la política vaig pensar: val més que decidim entre tots, encara que no en sapiguem, que no pas deixar ho faci algú altre i ho faci malament expressament. I així va ser que vam anar tirant endavant el projecte. Així vam començar i actualment ja estem treballant amb 3 empreses diferents i estem fent possible la creació d’aquesta xarxa social.

A: I quina és la gràcia del We Decide? Per què és una eina democràtica?

M: És una eina que ens permet passar de la democràcia representativa a la democràcia directa i participativa. La idea és que entre tots decidim. L’eina permet fer preguntes i votacions, amb totes les garanties democràtiques. I aquí hi podem sumar les virtuts de la xarxa: la immediatesa i la comoditat.

És una eina molt potent per als ajuntaments i les administracions públiques, ja que permet apropar la presa de decisions als seus ciutadans. I també el poden utilitzar les empreses, entitats, associacions… En fi, qualsevol grup de persones que hagi de prendre una decisió.

La idea és donar veu a les persones. A Internet podem donar opinions en blocs i fòrums, per exemple, però no estem decidint res. O podem votar enquestes, però les respostes són tancades. A We Decide hi ha respostes obertes, es poden completar les opinions, afegir respostes i, a més, les respostes recent afegides ja poden ser votades. Hem implementat el sistema assembleari a la xarxa.

A: L’ajuntament d’Avià (el Berguedà) ha estat el pioner en la utilització d’aquest sistema per fer preguntes als ciutadans. Com ha anat la implantació?

M: Sí, a Avià es va fer la implantació i de moment està anant molt bé. S’han fet 3 preguntes sobre diferents aspectes del poble i la gent ja està opinant. El que està frenant una mica la participació és el registre, ja que es volen oferir garanties democràtiques reals. La votació es pot fer mitjançant el DNI electrònic o també et pots donar d’alta al registre participatiu d’Avià.

L’ús del DNI electrònic és una mica feixuc i encara no està molt consolidat. Això suposa encara un handicap a l’hora de fer una votació. Tot i així, d’alguna manera hem de poder comprovar que la persona que vota és d’Avià o del poble que sigui, de manera que ara estem treballant en fer que aquest registre participatiu sigui automàtic, que contrasti automàticament les dades de cada persona amb les dades del padró que té la diputació, mitjançant la tecnologia de Web Services.

A: I, a part d’Avià, quin altre ajuntament farà servir el We Decide?

M: De moment ja ho ha començat a fer servir l’ajuntament de Solsona. I estem en converses amb altres ajuntaments, com el de Berga, Gironella o Sant Jaume de Frontanyà, que també s’han mostrat interessats en fer preguntes als seus ciutadans.

A: En quina fase es troba el projecte?

M: La primera fase del projecte, la de la creació d’un parlament virtual ja està acabada i funcionant. Actualment estem reforçant tot allò que fa referència a les xarxes socials. De fet, sempre hi ha molts fronts oberts i costa anar tancant temes.

També s’està treballant en un nou disseny totalment diferent. Volem millorar l’estètica i la usabilitat del lloc, tendint cap a un cert minimalisme, i també incloure un apartat d’estadístiques.

A: Què hauria passat si en l’onada de consultes independentistes que hi va haver el 2010 i 2011 a Catalunya o si en el moviment del 15-M s’hagués disposat d’una eina com el WeDecide?

M: Ostres, intentar preveure què hauria passat és bastant arriscat. Crec que tot depèn de si un dels dos o tots dos col·lectius haguessin volgut fer servir la nostra plataforma com a eina vertebradora del seu treball.

De fet, quan estava passant tot el tema dels indignats em fotia de cops de cap contra la paret perquè ja estàvem treballant de valent en l’eina però encara no estava preparada per veure la llum. Allò que és cert, però, és que WeDecide permet que grans col·lectius de persones puguin decidir còmodament sobre qualsevol tema. Per exemple, prendre decisions de com organitzar-se, sobre quines són les reivindicacions bàsiques d’un moviment, etc. I potser això és el què feia o fa més falta als indignats: organitzar i posar d’acord a grans grups de persones que no es coneixen entre elles.

Us imagineu que, gràcies a WeDecide, en aquells moments d’agitació, comencen a circular propostes que van essent referendades per milers de persones? Haguéssim pogut recollir la voluntat i agrupar les decisions de milers i milers de persones. El moviment hauria pogut prendre consciència d’ell mateix, perquè s’haurien pogut veure resultats de forma ràpida. Hauria quedat palès quines són les reivindicacions més importants. Hauria quedat clar quin gruix de persones estaven referendant aquestes reivindicacions. És aleshores quan hagués començat a cristal·litzar en aspectes concrets i en una direcció. Crec que haguessin sortit líders més clars i més potents i que inevitablement s’hagués acabat formant una vessant política del moviment. El sistema es canvia des de dins.

A: I amb les consultes, què hauria passat?

M: Pel què fa a les consultes independentistes, s’haguessin pogut fer molt més àgilment, en molts menys dies, amb molts menys esforços i sobretot podent arribar a tot el territori, ja que no haguessin calgut tants diners ni tants voluntaris.

De fet, des de fa pocs dies, a WeDecide hem engegat un referèndum sobre la Independència. No té validesa legal però està ben fet i per tant té tot el pes moral. Ara només fa falta que les persones ens ho creguem i tinguem ganes de començar a actuar. Per què cal esperar que ens ho preguntin els polítics si podem preguntar-nos-ho nosaltres mateixos? Per què no fer-ho? A qui li fa por saber l’opinió que tenim entre tots?

A: Això obre la possibilitat d’un canvi real? Creus que és factible?

M: Sí, sembla impossible, però estem davant la possibilitat de canviar el sistema. No cal que els nostres representants ho decideixin tot per nosaltres, com si fóssim menors d’edat. Podem decidir per nosaltres mateixos, entre tots. I això té grans virtuts. En té moltíssimes, però tal i com està el món en aquests moments, en destacaria 2:

1.- És molt difícil que la majoria de persones prenguem decisions que vagin en contra de nosaltres mateixos.
2.- No es pot comprar a tothom.

Deixem de queixar-nos i comencem a actuar. Podem començar a decidir per nosaltres mateixos.

Ha arribat l’hora de fer-nos grans.

A: Moltes gràcies, Marc. Felicitats i ànims per la teva gran iniciativa!

, , , , , ,

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos