dimecres 14 març 2012 per Mireia Tort
El català correcte i Twitter
Fa uns dies vaig llegir al setmanari Presència un bon article de Bel Zaballa que parlava amb tres escriptors sobre el nou vocabulari sorgit amb la irrupció de les xarxes socials.
Em va semblar molt interessant el que deia en Màrius Serra sobre les paraules que hem anat incorporant. Explicava que molts dels mots amb què ara ens omplim la boca seran efímers (piulada, tuitejar, fer un escaip, uatsapejar…) però que hi ha altres mots interessants que han canviat completament el seu significat original: servidor (ningú ja no pensa en una persona), correu (especifiquem només si no és electrònic), perfil (ara es refereix més aviat al nostre perfil a les xarxes socials) o mur (el suro de facebook on penges allò que vols mostrar de tu).
Enmig de totes aquestes paraules que hem incorporat d’una manera més o menys natural, moltes vegades ens trobem que no sabem si les estem utilitzant correctament. És correcte dir “piulada”? Es pot dir xarxa “inalàmbrica”? Hi ha un equivalent a “widget” per no haver d’utilitzar la paraula anglesa? I per “smartphone”?
A tot aquesta situació encara hi podem sumar un altre tipus de dubitacions, les de tota la vida: els barbarismes, les paraules o expressions que diem incorrectament per influència directa d’altres llengües, dubtes ortogràfics. Com es diu tenir “agulletes”, en català? I “empollar” per a un examen? És correcta l’expressió “per més inri”?
Davant de totes aquestes incerteses, per sort nostra, podem recórrer a Twitter, on hi ha tot de persones i serveis disposats a ajudar-nos a emprar la nostra llengua d’una manera més correcta. Ja és curiós que trobem ajuda precisament en un servei que ens ha ignorat reiteradament com a comunitat lingüística, però això només és una constatació que som nosaltres aquells qui fem les xarxes socials i que els donem utilitat, responent a les nostres necessitats.
D’aquests serveis alguns publiquen cada dia paraules o expressions amb les que ens solem equivocar, d’altres responen a les preguntes que els podem adreçar sobre llengua i, finalment, alguns recullen errades ortogràfiques. Tots ells ens poden ser d’utilitat.
Us deixem amb un recull dels comptes que podeu seguir, però per fer-vos més fàcil la feina també hem creat una llista al nostre compte de Twitter perquè pugueu subscriure-us-hi i seguir tots aquests serveis alhora en un sol pas:
- @aixocomesdiu I això com es diu?
- @Catala_Correcte Català correcte!
- @esADir ÉsAdir
- @elcorrectorcat ElCorrectorCat
- @barbarismes Núria Puyuelo
- @termcat Termcat. Generalitat
- @btvllengua btvllengua
- @rodamots RodaMots
- @apuntlinguistic Apunt Lingüístic
- @llenguacatalana llengua catalana
- @CorrectCorrecte Corrector Correcte
- @catalaugt català UGT
- @lletresferides LletresFerides.Cat
- @sarriamasia Matèria de llengua
- @bonvalencia en bon valencià
- @hortografiacat Hortografia.cat
Actualització 19/03/2012
Mitjançant les vostres aportacions hem pogut afegir nous comptes:
- @mardedubtes Maria R. Mariné
- @flaixllengua Flaix Llengua
- @comthodiria Lo
- @Pompeu_Fabra Pompeu Fabra
- @EdiMoll Editorial Moll
En coneixeu més? Si és així, feu-nos-ho saber i anirem ampliant la llista.
Bon post i més útils que mai aquests recursos en un context en que tot canvia cada cop més ràpid… també la llengua!
Gràcies, Xavier, ens alegra saber que ho trobes útil 🙂
També hi ha:
– MarDeDubtes: https://twitter.com/#!/mardedubtes
– FlaixLlengua: http://twitter.com/#!/flaixllengua
– Comthodiria: http://twitter.com/#!/comthodiria
– Pompeu_Fabra: http://twitter.com/#!/Pompeu_Fabra
– etc.
Moltes gràcies per les aportacions, vigilant! De seguida que puguem, afegirem aquests comptes a la llista.
un més @diccitionari
Gràcies per l’aportació, Rosana! Llàstima que més que un compte per sobre errades ortogràfiques i per aprendre a escriure el català correctament, es tracta d’un recull de cites en català. No tinguis cap dubte que ho tindrem en compte per a futures recomanacions!