Dilluns 14 febrer 2011 per

Fes TV, l’èxit de la tele que fa la gent

La Borrassa Rural Lab, el nostre petit laboratori d’innovació, situat en una zona tan rural i despoblada com les Garrigues, vol ser una incubadora de nous projectes. De vegades ho aconseguim i això ens dóna forces per seguir endavant. Les instal·lacions, la col.laboració i l’assessorament de l’equip del centre, han resultat imprescindibles per portar a bon port el debut de Fes TV.

Abans de la seva estrena, el diari Avui definia en un titular que era ben bé això de la Fes TV: és la televisió que fa la gent. Podem dir també que es tracta d’una televisió que efectua la seva emissió a través de la xarxa, a www.festv.cat i al seu canal de Youtube. Es vol centrar en continguts sobre les Borges Blanques i més endavant, podria assolir un àmbit comarcal. Tanmateix, el que crida l’atenció és com es generen els continguts, específicament, el seu model de transferència de coneixements.

L’estiu de l’any passat, l’ajuntament de les Borges posa fil a l’agulla a la creació d’una televisió local. A priori, la elecció més lògica sembla contractar a un reduït equip de professionals, encarregats tant de la organització, com de la gravació i la edició dels continguts. Això si, el cost econòmic per a una població com les Borges, podria resultar força elevat. Òbviament, la crisi i la retallada dràstica de pressupostos públics, no ajuden gens ni mica.

I aquí entra en joc la innovadora proposta que planteja al consistori municipal, Francesc Balañà, presentador i expert en pagesia de la Manyana Televisió. A partir de la seva supervisió i d’uns cursos de formació a la Borrassa Rural Lab, seran els propis ciutadans i entitats, els que gravaran els reportatges. Aquest model no és només econòmicament sostenible, a més a més, presenta un nou ingredient. Si la producció del projecte corre a càrrec exclusivament d’un equip extern de professionals, els seus coneixements no fluiran cap a la ciutadania. En canvi, en aquesta nova proposta, els alumnes desenvolupen la capacitat tècnica de generar continguts audiovisuals. Es nodreixen d’unes nocions bàsiques de llenguatge periodístic i format televisiu. No importa que la factura dels reportatges sigui més professional o més amateur; es tracta de millorar amb el pas del temps, no de competir amb els mitjans convencionals. El que resulta rellevant és que pot generar-se un procés conjunt d’autonomia tecnològica i de cultura audiovisual, insòlit en una comarca tan despoblada i mancada de recursos. Els resultats d’aquesta singular iniciativa ja són mesurables de forma objectiva. Contínuament hi ha gent a la llista d’espera, per entrar a les activitats formatives. Fes TV ha assolit una espectacular audiència durant el seu primer mes d’emissió, al voltant de 1.500 visitants. Paral·lelament, el canal de Youtube, endegat durant la passada Fira de l’Oli, comptabilitza ja 900 visualitzacions de vídeos.

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos