Dissabte 18 desembre 2010 per

Garriguesgate o el wikileaks garriguenc

Article escrit per al quinzenal Som Garrigues.

El diagnòstic del govern d’Estats Units sobre els atemptats de les torres bessones, no deixava lloc a dubte. Les agències d’intel.ligència havien actuat com organismes isolats, en competència pels mateixos recursos financers, sense compartir informació. La CIA només transferia parcialment els seus coneixements al FBI, i a la inversa. Els propis departaments interns no es comunicaven de forma fluida. Al Qaeda va saber aprofitar aquesta debilitat.

La solució plantejada després del 11-S, va ser emprar una internet secreta ja existent, la SIPRnet. Es va ampliar a fi de crear un magatzem comú d’informació, que compartirien entre d’altres, l’exèrcit, el departament d’Estat i les agències. El resultat va ser gairebé tres milions de persones accedint a una xarxa suposadament secreta. Bona part dels seus usuaris no disposaven de coneixements informàtics, com per garantitzar que les dades estarien protegides. A més a més, només cal que un sol individu amb accés, cregui oportú realitzar una filtració d’un volum elevat de documents, com perquè aquesta es pugui produïr. El resultat és Wikileaks.

A partir d’ara protegiran millor els seus sistemes informàtics i restringiran brutalment el nombre d’usuaris que gaudiran de privilegis de consulta. Malgrat això, tècnicament és molt difícil combatre les filtracions d’un insider, és a dir, d’una persona que disposa d’un accés legítim a una xarxa. Com és el cas del Bradley Manning, el soldat americà desplegat en una base d’Iraq, l’informant del cablegate. I tot plegat ens porta a un seguit de preguntes. És el cablegate un fenomen irrepetible o existiran noves fuites a gran escala? És factible pensar en un escenari de futur, on fins i tot es poden produir “wikileaks” a un nivell local, com pot ser la província de Lleida o les Garrigues?

En quan a la primera pregunta, crec que és prou evident que l’equip d’Assange està guanyant la guerra informativa. I disposen de la capacitat operativa per esbombar noves entregues, que poden fer tremolar al món sencer. No obstant, arribarà Wikifugues o algun altre lloc web, a escampar informació que arribi a una escala geogràfica tan local com la nostra?

Una primera reflexió que voldria fer és que un país tan llunyà com Estats Units, ja revela en els seus cables diplomàtics diverses informacions sobre Catalunya. Es parla de Barcelona com a base d’operacions de la màfia russa, d’un centre d’espionatge o de l’integrisme islàmic. Fins i tot s’emeten valoracions sobre el tripartit.

En un món hiperconnectat, les distancies es col.lapsen. Un futur wikileaks on l’informant sigui català, podria revelar secrets que afectin a polítics de tot el país, provocant un efecte dominó a nivells profundament locals. D’altra banda, el ritme frenètic de digitalització i d’inter-connexió de les xarxes, augmenta les possibilitats de que un sol ciutadà de la nostra província, pugui realitzar també una filtració a una escala masiva. Potser el món no serà millor, però com a mínim, alguns poderosos no dormiran tan tranquils.

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos