Portada Blog

Octa.Beta v.0.3

dimecres 14 abril 2010 per

Canvi de rumb: Flash CS5, HTML5 i estàndards web

flash-html5

Des del llançament de l’iPhone i, més recentment amb l’aparició de l’iPad, no s’ha part de parlar de la progressiva desaparició dels llocs web fets en Flash. I és que Apple ha rebutjat, una vegada i una altra, incloure el Flash Player en els seus dispositius. Ja s’ha discutit molt sobre si les pàgines amb Flash poden complir amb els estàndards, sobre si els webs amb Flash poden ser accessibles, sobre si es poden optimitzar aquestes pàgines pels cercadors, etc.

És un debat que cansa, però aquests darrers mesos l’escenari s’ha modificat radicalment. Mentre el percentatge d’usuaris que navegaran amb dispositius sense Flash es va incrementant, es reforça la idea d’un HTML5 com a especificació estàndard pels llocs web.

De fet, l’especificació d’HTML5 encara no és definitiva i encara falta força temps perquè tots els navegadors hi siguin compatibles, però els diferents navegadors ja estan treballant en la seva implementació. Tot apunta que l’HTML5 esdevindrà estàndard i, sí és així, també acabarà essent un estàndard per les animacions i els vídeos. Seran els elements <canvas> i <video> els que podran fer més la compentència al Flash, almenys de la manera com el concebem ara.

La veritat és que, com a usuaris, no escollirem què volem fer: ens trobarem amb una nova realitat: navegarem amb un determinat dispositiu i amb un determinat navegador i aquest tindrà instal·lat (o no) el flash player i serà compatible (o no) amb HTML5.

Serem els desenvolupadors els que haurem d’escollir cap on tirem, si seguim fent codi Actionscript, que ja només veuran uns quants, o si ens llencem a la piscina de l’HTML5 i reunim els esforços cap al compliment d’uns estàndards. En d’altres disciplines ja fa temps que vetllem pels estàndards, però les animacions i els jocs, que fins ara pertanyien al terreny del Flash, n’havien quedat pràcticament al marge.

I, per acabar-ho d’arrodonir, quan ja podíem pensar que el Flash estava més mort que viu, dilluns es va presentar l’Adobe Creative Suite 5, una nova versió dels programes d’Adobe que també inclou un Flash CS5. Aquesta nova versió de Flash presenta una nova funcionalitat per exportar els arxius Flash en HTML5 canvas. Amb aquesta estratègia, Adobe mou fitxa per a garantir la continuïtat del seu producte, tothom que ho vulgui podrà seguir treballant amb aquest programa. Però, amb aquest gest, els d’Adobe també estan reconeixent que, per seguir al mercat, han d’estar al costat dels estàndards i fer possible que es puguin veure les animacions sense la necessitat de tenir instal·lat el seu plugin.

Si el Flash es queda, haurà de patir mutacions. L’espectacle pels propers mesos està garantit.

Més informació i fonts:

, , , , , , , , ,

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Can Antaviana

Santa Justina 29 25400 Les Borges Blanques (Lleida) Tel: 973 14 34 81