Divendres 5 febrer 2010 per

Realitat augmentada

ilustracio-realitat-augmntada1

Visitar la Sagrada Família i veure, damunt d’una maqueta en 3D, com és ara i com serà quan el projecte s’acabi. Estudiar els planetes i, damunt de cada plana del llibre de text, veure projectat el planeta en tres dimensions. Mirar des de casa, a través d’una webcam, com et quedaran totes les ulleres de sol d’una coneguda marca d’ulleres. Visitar les runes de Pompeia i, allà mateix, veure en 3D com era cada detall de la ciutat.

Totes aquestes possibilitats estan obrint-se davant dels nostres ulls amb una tecnologia que cada dia està més propera: la Realitat augmentada. Per assabentar-me de totes les possibilitats que s’obren i per on van els trets, vaig assistir al 10è fòrum d’innovació de la UOC, dedicat a la Realitat Augmentada, en què dos experts de T-Systems ens van il·lustrar amb exemples realment encantadors.

La Realitat augmentada és, de fet, un pas endavant respecte la realitat virtual. Barreja elements de l’entorn físic real amb elements virtuals, de manera que no substitueix la realitat sinó que hi afegeix una nova capa, amb l’ajuda de tecnologia. D’aquesta manera es va desdibuixant la línia que separa el què es genera per ordinador i el que forma part de la realitat. És una forma de intensificar la nostra percepció que s’aconsegueix mitjançant algun dispositiu (ulleres, monitors, pantalles transparents, webcam, càmeres dels mòbils) i amb la sobreprojecció d’elements gràfics en 3D.

Amb l’ús d’aquesta tecnologia d’avantguarda, les empreses poden reduir costos, ja que poden fer simulacions molt precises i prediccions, incrementant l’efectivitat en molts dels processos. També es una bona estratègia per augmentar les vendes i millorar els productes. De fet, molts sectors ja se’n beneficien:

 • En indústria es fan simulacions de prototips o entrenament d’operaris.
  [vídeo operari BMW]
 • En urbanisme i arquitectura es pot visitar una obra i visualitzar in situ què s’ha fet i com serà, sabent exactament l’estat de l’obra i l’ús dels materials.
 • En formació s’obren múltiples oportunitats per ajudar en l’aprenentatge i estimular els alumnes.
 • En logística es pot fer servir la realitat augmentada per guiar els operaris cap a un producte concret d’un magatzem.
 • En oci i entreteniment és on més s’avança i on més s’inverteix en aquest tipus de tecnologia.
  [Vídeo joc EyePet per la Playstation3]
 • En màrqueting també s’utilitza cada vegada més per la presentació de productes. Es fan catàlegs de mobles en què pots veure en 3D cadascun dels mobles. O també pots fer virtual clothing, sense haver-te de desplaçar a la botiga per emprovar-te la roba.
  [Vídeo Zugara’s online shopping]

Si sou curiosos i us interessa veure com funciona la realitat augmentada, des del vostre ordinador, només amb connexió a internet i amb una webcam, podeu fer senzills experiments. Només haureu d’imprimir una etiqueta, mostrar-la a la webcam, seguir les instruccions i veure què passa. A la xarxa trobareu molts més exemples i aplicacions, però aquí teniu 2 mini-aplicacions per provar-ho:
http://www.fiat500masterpiece.com/site/index.html i http://multinationalunited.com/training/ (actualitzat el desembre del 2014, els enllaços ja no funcionen).

Veient la perspectiva, no se us dispara la ment, pensant tot el què podrem arribar a fer?

, , , , , , ,

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos