Diumenge 31 gener 2010 per

Volem més llibres electrònics en català

L’arribada de l’accés massiu a Internet, va ser un baló d’oxigen per al català com a llengua escrita. Milers de catalans es van llançar a la xarxa a escriure, generant un volum de continguts molt superior al que calia esperar del pes demogràfic de la nostra llengua. D’altra banda, van néixer mitjans pioners com Vilaweb, un referent que li va donar un nou impuls a la premsa del nostre país.

Ara cal abordar un nou repte. La llibreria més gran del món, Amazon.com, ha venut aquest nadal més llibres en format digital que no pas en paper. L’aparició dels lectors com el Kindle, aparells que simulen la lectura en paper, fa essencial la disponibilitat de llibres electrònics en català. El problema radica en el volum i tipologia de llibres de format digital, en la nostra llengua. Paradoxalment, l’abundància de llibres anteriors al segle XX, contrasta amb la notable ausència de llibres recents o publicats en els darrers 50 anys. Esdevé molt significativa la no presència dels llibres més venuts a les llibreries i del que es situen en una gama intermitja de vendes, en comparació amb d’altres idiomes propers; tot i considerant el principi de Long Tail de Chris Anderson. En aquest sentit, és molt lloable l’aliança d’editorials catalanes al voltant del lloc web Edi.cat. És tracta d’un primer pas en la bona direcció.

En quan a la disponibilitat d’obres de lliure accés, serà fonamental que iniciatives com la digitalització massiva de llibres, esdevinguin tangibles. L’acord de Google Books amb la Biblioteca de Catalunya, portarà a la digitalització de 100.000 llibres. Segons dades de l’any 2009, sabem que almenys 35.000 ja són a la xarxa. Majoritàriament es poden consultar de forma íntegra, no parlem només d’un accés parcial o de la simple referència bibliogràfica. Més rellevant encara per al debat que ens ocupa; es poden descarregar gratuïtament i en versió PDF. És del tot necessari que el màxim nombre de biblioteques mostrin la seva total predisposició a signar un acord amb Google, perquè aquesta és la via més directa d’ampliar el nostre patrimoni de llibres electrònics. M’agradaria fer un breu incís tècnic sobre el format PDF; no és el format ideal per als lectors de llibres com el Kindle. Tot i així, és d’esperar que Google Books oferirà tard o d’hora, la possibilitat de descarregar l’arxiu en versions més amigables, com és el cas del Mobipocket.

En l’àmbit més local, les administracions públiques també poden contribuir, fent accessibles els seus propis fons. A tall d’exemple, la Diputació de Tarragona ha posat en marxa un lloc web (www.tinetbiblioteca.org), on s’han publicat més de 200 obres, fonamentalment de caràcter literari. Aquesta biblioteca virtual preveu la seva ampliació a través de l’aportació d’obres per part dels propis autors. Aquesta iniciativa ha obtingut recentment un gran ressó en els mitjans de comunicació, gràcies al seu caràcter pioner. L’únic aspecte que caldria millorar és el disseny gràfic del web; no obstant aquest és un tema menor i el projecte mereix tot el nostre suport.

En resum, es podria dir que el català va entrar amb bon peu a la xarxa, tanmateix ara no ens podem dormir a la palla. Cal estar amatents als nous desafiaments que se’ns plantegen; representen al mateix temps un problema per resoldre i una oportunitat per innovar.

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos