Dilluns 23 febrer 2009 per

Camspace: realitat virtual amb una simple webcam

Quan experimentes Camspace per primera vegada, et quedes sorprès per l’espectacularitat i la simplicitat d’aquesta tecnologia. Amb qualsevol webcam és possible convertir objectes del món real en l’equivalent d’un ratolí, un joystick o un volant. Pots transformar un llimó, unes maraques, un volant fet de cartolina, un coixí, el focus d’una llanterna, un paraigua o les teves pròpies mans, en un comandament de control per a qualsevol interfície. O fins i tot una cadira (poc manejable) o un sofà (realment poc manejable). No hi ha límits en descobrir nous objectes, només cal que tinguin un color pla diferenciat dels colors del rerefons. El programa detecta el color de l’objecte i el segueix. Sens dubte això representa una redefinició de la realitat virtual convencional, molt més divertida i atrevida que qualsevol comandament que hagis de comprar. I diríem que una virtualitat molt més real, en quan el teu joystick pot ser un estri de la teva vida qootidiana. La millor forma d’entendre com funciona Camspace es veure-ho en acció en un vídeo:

Recordo vuit o nou anys enrera haver pres contacte amb aquest tipus de tecnologia, en entorns més o menys experimentals. Camspace ha aconseguit posar-la a l’abast de tothom amb un programa d’instal.lació realment senzill. Cal avisar però de falses promeses: no és tracta d’una “Wii Killer” perquè no gaudeix ni de lluny de la seva precisió. La precisió és molt més matussera, tot i així resulta suficient per controlar la pantalla sense demanar gaires exigències. El que és interessant de Camspace és que permet jugar gratuïtament amb milers de jocs i interfícies. No cal buidar-se la butxaca per comprar-se l’última novetat. Només cal tenir una webcam i prou. Són els propis usuaris els que descobreixen nous jocs i interfícies. És relativament senzill programar nous controladors a partir d’altres de ja existents. O a la inversa, adaptar jocs flash ja existents per fer-los manejables. El programa és propietari, però deixa un marge de llibertat molt gran a la comunitat d’usuaris per crear i inventar. En aquest aspecte és un enfoc radicalment diferent al de Nintendo. L’experimentació col·lectiva es tradueix en usuaris que pengen vídeos a Youtube mostrant com generen música amb els seus propis controladors. Jo mateix he pogut comprovar com de fàcil era crear un senzill controlador per experimentar amb Visual Acoustics, un web que permet generar música i filigranes visuals amb el moviment del cursor. Amb Camspace, la música sorgeix de les meves mans o d’objectes que brillen en l’obscuritat. Els creadors de Camspace defineixen la seva tecnologia com “màgica”. Realment, no els falta raó.

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos