Portada Blog

Octa.Beta v.0.3

diumenge 28 setembre 2008 per

Construir i mantenir la Wikipedia: 100 millions d’hores (II)

Continuació del post sobre l’article del Clay Shirky que he escrit per al Som Garrigues.

Ara bé, quan parlem de participació, hem de matissar que participar no vol dir només escriure o ajudar en un article de la Wikipedia. Ben al contrari. L’esfera participativa és nutreix de milers de formes diferents de contribuir a la xarxa, i cap d’elles necessàriament s’ha de menysvalorar perquè cadascuna compleix funcions socials ben diferents.

Hom valorarà la qualitat de l’informació com a factor rellevant per analitzar un article en un bloc o el reguitzell de comentaris que l’acompanya. La seva conclusió serà que tal bloc li dona cinquanta voltes als mitjans tradicionals i que en canvi els comentaris dels lectors són sobrers. En canvi, una altra persona seguirà incondicionalment els comentaris i considerarà els propis articles com a secundaris. I que dir d’aquells webs socials que són un container d’escombraries, de continguts humorístics sense cap substància. Tan mateix, algú altre els descobrirà com el tresor d’un vaixell perdut en el fons de l’oceà. En l’ecosistema social, les deixalles d’un individu esdevenen l’aliment més preuat d’un altre, en una espiral infinita de reciclatge i creació d’afinitats. Hi ha que pensarà que els milions d’hores que es dediquen en les xarxes socials com Facebook són una pèrdua de temps. En canvi per d’altres persones, aquests temps dedicat a reforçar i ampliar les relacions amb els amics, coneguts i família, a simplement passar-s’ho bé també a la xarxa, gaudirà d’un valor molt superior que dedicar-se a escriure un bloc sobre una temàtica interessant amb continguts de qualitat. És a dir que davant d’aquella afirmació que periòdicament apareix en els mitjans i que ve a dir “Molt bé, vivim una nova era de participació. Però la majoria d’aquesta participació és un femer incontrolable”, podem argumentar algunes respostes. La primera és que no és tant evident que seria el cofre ple de monedes i que seria una deixalla sense cap valor. No existeix sempre una forma objectiva d’assignar valor a una determinada informació. La segona és que una característica pròpia dels nous mitjans socials és el filtratge automàtic de la informació per poder elegir aquella que realment sigui interessant per nosaltres. Parlem de les fotos Més Interessants de Flickr o dels blocs amb Més Autoritat a Technorati.

En l’univers 2.0, vivim un festival diari de noves iniciatives que permeten a cada individu trobar la seva forma de participar i compartir. En el darrer post us parlava de Ponoko. L’aprofitament de l’excedent social al que al.ludeix Clay Shirky tot just està començant la seva carrera meteòrica cap a una nova forma d’entendre el temps lliure. No farà necessàriament la gent més feliç, de vegades serà ben al contrari. No obstant, crec que és innegable que està canviant l’actual model de societat.

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Can Antaviana

Santa Justina 29 25400 Les Borges Blanques (Lleida) Tel: 973 14 34 81