dimecres 23 juliol 2008 per Bernat Lleonart
Web Form Design
A la biblioteca de Can Antaviana va arribar fa uns dies un nou llibre: Web Form Design, de Luke Wroblewski.
L’autor parteix d’un fet indiscutible: a ningú no li agrada haver d’omplir formularis a la web.
Partint d’aquesta premissa, Luke Wroblewski fa un recorregut per tots els aspectes que cal tenir en compte a l’hora de definir la forma i la funció d’un formulari en el mitjà web, des del punt de vista de la usabilitat i l’experiència d’usuari, per tal que el procés sigui el més satisfactori possible, i aporti un benefici a qui està recopilant la informació.
Al llarg dels capítols del llibre es tracten, entre altres, temes com:
- La importància del disseny de formularis a Internet, i la necessitat d’adoptar un enfoc des del punt de vista de l’usuari (outside in), i no des del punt de vista d’una base de dades (inside out).
- La importància d’aportar solucions clares, que facilitin el camí que porta a la finalització del procés. Utilitzar els elements visuals justos, i evitar distraccions.
- Què cal incloure i, el que és més important, què podem obviar en un formulari, establir una conversa amb l’usuari en forma de pregunta-resposta, i organitzar el contingut en grups significatius.
- Els pros i contres de cada tipus d’alineament de les etiquetes amb els camps respectius (al damunt, a l’esquerra, a la dreta…).
- Tipus de camps, camps obligatoris i camps opcionals.
- Accions primàries i secundàries.
- Ajudes i validació en línia, missatges d’èxit i error.
Són destacables també les tendències que s’estan observant en el cas dels formularis del tipus anomenat sign up: si fins ara es demanava a l’usuari les seves dades per tal de poder començar a utilitzar un determinat servei, últimament trobem exemples que funcionen de manera contrària: permeten utilitzar i conèixer el servei, i posteriorment demanen a l’usuari les dades imprescindibles per a formar-ne part.
En resum, l’autor subratlla al llarg del llibre la importància que té l’objecte formulari en el context web, com a element de contacte entre emissor i receptor, i per tant reclama que se li presti l’atenció que es mereix.
A través d’exemples i resultats fruit de diferents tests d’usabilitat, queda demostrat que les decisions a prendre dependran sempre de cada cas, i que no hi ha fórmules màgiques, només un seguit d’inidcacions moltes vegades basades en el sentit comú i en la idea de tenir com a punt de referència a l’usuari, per davant de l’aplicació.
Totes les imatges que apareixen al llibre estan disponibles en un àlbum de Flickr.
- Títol:
- Web Form Design
- Autor:
- Luke Wroblewski
- Editorial:
- Rosenfeld
- Data de publicació:
- Maig de 2008
[…] Recent public urls tagged “etiquetes” → Web Form Design […]