Dilluns 12 maig 2008 per

Hem anat a la Pobla de Cèrvoles a la trobada de tipògrafs ‘Lletraferits’

Lletraferits

Ja fa unes setmanes, vam repetir l’experència de retrobar-nos a la Pobla per parlar entre amics de tipografia, la trobada que organitzem juntament amb TypeRepublic i els de la Catalana de Tipos ja ha arribat a la quarta edició.

Com que escriure bé i ràpid no és la meva especialitat, us enganxo la notícia que ha publicat el periòdic SomGarrigues i alguns vincles als blocs dels assistents.


Lletraferits és un congrés anual on professionals d’arreu de l’estat espanyol es troben en una població de les Garrigues per atansar idees, opinions i iniciatives al voltant del món de les lletres i els seus estils o tipus.La Pobla de Cérvoles va acollir els dies 4, 5 i 6 d’abril a la casa de colònies Cal Gort la ja clàssica trobada tipogràfica Lletraferits’08. Aquest congrés lúdic, de caràcter anual, serveix per a què el millors tipògrafs professionals d’arreu de l’estat es trobin en un espai comú per atansar idees, opinions o iniciatives que comptin amb un sol denominador comú: les lletres i els seus tipus.

Així, la matinal del dissabte fou, exclusivament, per a què els tipògrafs professionals presentessin davant els seus companys llibres de la seua col·lecció particular: és a dir, cada participant va aportar la seua ‘petita joia’ tipogràfica. Un luxe de varietats de gran nivell: des del famós mostrari de l’American Type Founders de l’any 1912 fins a un periòdic escrit en urdú (l’únic que encara es realitza a mà).

Tanmateix, es van presentar en societat una sèrie de catàlegs de tipus de lletra, tant d’impremtes com de distribuïdors (de totes les èpoques i de tots els estils). A més, es van poder palpar els esbossos de les lletres SúperVeloz i Joventut, ambdós creacions del reconegut tipògraf i impressor Joan Trochut-Blanchart, realitzats en gouache i tinta xinesa sobre cartró.

Finalment, es va presentar l’últim llibre de l’editorial Campgràfic Ricard Giralt Miracle: El diálogo entre la tipografía y el diseño gráfico, que, precisament, acaba de sortir de l’impremta del propi autor Jose Luis Martín Montesinos que aborda l’obra d’aquest històric dissenyador gràfic barceloní.

Cal destacar que al llarg dels tres dies del Lletraferits’08 es van celebrar projeccions de vídeo sobre l’art de la tipografia lligat amb l’arquitectura; xerrades sobre la tipografia ciríl·lica; ponències en torn els orígens de la lletra ‘ñ’ o una introducció al concepte wayfinding (relatiu al disseny gràfic) i els sistemes d’orientació inclusius.

També es va presentar la nova revista Iconographic; la darrera tipografia que està preparant l’Andreu Balius anomenada Carmen; les novetats que hi haurà enguany al tercer Congrés de Tipografia de València (entre les quals destaca l’assistència del polèmic creador de la coneguda tipografia Comic Sans i, finalment, es va presentar el moviment Grafia Latina de França.

‘Type it again, Sam’

La nit de dissabte va servir per celebrar el concurs Type it again, Sam. Aquesta prova va esdevenir el baròmetre de coneixements de cada participant alhora de discernir, a partir dels caràcters ‘h’ i ‘g’, quina tipografia o tipus de lletra es plantejava. Segons els mateixos participants: “Amb només dues lletres és molt difícil diferenciar entre una lletra Garamond, Sabon o Dante, per exemple”. El concurs el va guanyar l’equip de tipògrafs anomenat Los tigres del norte.

Altres cròniques i imatges.

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos