Portada Blog

Octa.Beta v.0.3

dimecres 23 maig 2007 per

USID’07: una tarda amb Peter Morville

moville.jpg

El dilluns vam ser a l’USID’07, la 4ª Jornada d’Usabilitat en Sistemes d’Informació Digital. L’acte l’organitzava el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, juntament amb la Universitat Pompeu Fabra.

El matí el van omplir les ponències de Peter Morville (Semantic Studios), Jesús García (Oficina Espanyola del W3C), Daniel Torres Burriel (Net2u), Lluís Codina (Universitat Pompeu Fabra), i Ricardo Baeza-Yates (Yahoo! Research).

Aquests experts van tocar de forma breu temes com l’Arquitectura d’Informació, l’experiència d’usuari, el W3C, les WCAG i els estàndards web, l’accessibilitat en els llocs web de les administracions públiques, la web semàntica, el disseny dirigit per l’usuari i la mineria web.

La part més interessant va ser a la tarda, en el seminari impartit per Peter Morville, autor del clàssic Information Architecture for the World Wide Web.

L’arquitecte de Michigan va repassar els aspectes més significatius del procés d’arquitectura d’un lloc web:

L’Arquitectura d’Informació com l’acte de “fer visible l’invisible”. Si la punta de l’iceberg és la interfície, l’Arquitectura d’Informació és tot el que queda per sóta o, dit d’una altra manera, “La infrastructura suporta la interfície”.

La importància de l’Arquitectura d’Informació de cara a la credibilitat del lloc web: una millor Arquitectura és igual a un millor posicionament, i s’ha comprovat com això augmenta la credibilitat, així com la imatge de marca.

Importància del concepte de “findability”: facilitat de trobar el web i facilitat de trobar la informació dins el web.

La importància de les diferències culturals a l’hora d’organitzar la informació, un aspecte a vegades dificil d’entendre en la societat nordamericana, però ben comú a Europa.

La recerca de la informació per part de l’usuari com un procés d’aprenentatge.

Els principals sistemes en Arquitectura d’Informació:

  • Organització
  • Etiquetatge
  • Navegació
  • Cerca

Finalment, Morville no podia marxar sense esmentar la Web 2.0, que va generar un lleu debat entre els assistents. Algunes veus de biblioteconomistes mostraven preocupació pel tema de les folcsonomies i la possibilitat que els usuaris puguin etiquetar els recursos que ells mateixos generen. En certa manera desapareix la figura del documentalista com a únic organitzador i classificador del coneixement.

Morville va treure ferro al tema, i va dir que, darrera llocs com Flickr o del.icio.us hi ha unes molt bones arquitectures, que conviuen amb els nous sistemes socials i no es tracta d’eliminar el que s’ha fet fins ara.

Algunes frases per recordar:

  • “Change is good for Information Architecture”
  • “There’s a lot of IA in Web 2.0”
  • “There’s a lot of IA outside Web 2.0”

Pujar

Can Antaviana

Santa Justina 29 25400 Les Borges Blanques (Lleida) Tel: 973 14 34 81