Dimecres 16 maig 2007 per

Web 2.0. per a novells

Recentment es va presentar el llibre “Web 2.0.” i he decidit fer-li un cop d’ull. Com be sabeu molts de vosaltres la web 2.0. és l’actual etapa que està vivint el món web, caracteritzada essencialment per una participació massiva de la gent en la generació de continguts. Aquesta obra, descarregable lliurement en format PDF sota una llicència Creative Commons, intenta d’una banda apropar el significat de que és la web 2.0. i de l’altra reflexionar sobre aquest fenomen.S’enceta la lectura amb l’intervenció de Antonio Miguel Fumero que ens introdueix en tot aquest maremàgnum de paraules que de vegades resulten estranyes al profà del món 2.0. com són wiki, blogging, tags, microformats, AJAX o REST. Aquestes primeres planes són força interessants pel seu valor pedagogic.

Seguidament de posar-nos en context, entra de ple en un anàlisi sociològic que forja una visió de factura pròpia(diria que en bona part) de com és possible que milions de persones estiguin escrivint blocs o publicant fotos a la xarxa. A destacar el concepte dels nadius digitals, la nova generació de gent que han crescut amb el web i s’hi mouen com peix a l’aigua. També ressenyables els punts clau segons el blogger Loic Le Meur que identifiquen la cultura blog -plana 20- o la definició informal de que és un blog -plana 38-. A qui li agradi l’anàlisi teòric de l’arrel de la 2.0. aquí en trobarà una bona representació. El segon plat corre a càrrec de Genís Roca, director de la publicació Infonomia.com, que analitza la vessant econòmica de tot plegat. És una visió menys abstracta que en aquest sentit complementa l’anterior, basada en continuades referències i anàlisis d’experiències. En la meva opinió la part més interessant del llibre. Finalment baixa el teló Fernando Sáez Vacas de nou amb una intervenció que intenta profunditzar en un anàlisi més de caire sociològic sobre la relació entre la tecnologia i la societat.
Considerant la globalitat del llibre crec que és una obra prou interessant per qui vulgui conèixer o profunditzar sobre el món del web tal i com s’ha consolidat en els darrers anys donant llocs a fenòmens socials com Wikipedia, Youtube o Flickr. L’intenció dels autors és de voler profunditzar i al mateix temps no creuar excessivament la línia de ser massa críptics per la gent que desconeix la 2.0. Acompanya el llibre un acurat mapa conceptual amb idees bàsiques i exemples.

Pujar

Disseny web - Antaviana

Truca’ns +34 973 143 481

Envia’ns un correu informacio@(ELIMINAR)antaviana.cat

Piula’ns a @canantaviana

o Vine a visitar-nos