Portada Blog

Octa.Beta v.0.3

dimarts 6 març 2007 per

La Wikipedia es va assaonant

La Wikipedia ha esdevingut la enciclopèdia més consultada del món. Diverses polèmiques han repartit gerros d’aigua freda a parts iguals per enciclopedies tradicionals i aquest buc insígnia dels continguts digitals sota llicència de lliure distribució i modificació. Primer va ser l’estudi de la prestigiosa publicació científica Nature on s’afirmava que el nombre d’errors en una selecció d’articles entre la Enciclopèdia Britànica i la Wikipedia era similar. Ens podem imaginar els editors de la autoritzada Britannica estirant-se els cabells.

Després va ser la polèmica oberta per Jaron Lanier a edge.org on feia una crítica al concepte d’intel·ligència col.lectiva recordant que també existia la estupidesa col.lectiva.El seu argumentari bàsic és que la Wikipedia és un xuclador d’informació on no saps ben bé d’on provenen les aportacions, tot plegat és massa anònim. I sobretot, que no te cap sentit que tothom pugui modificar un article. Crec que l’article de Lanier conté crítiques positives, i de fet algunes d’elles ja s’han implementat, com ara el bloqueig de la modificació d’articles de personatges cèl·lebres.

Tanmateix en general el seu atac al concepte d’inteligència col·lectiva és equivocat, perquè és cert que un grup d’humans pot generar estupidesa, no obstant en general com a animals socials que som, funcionem millor com a processadors d’informació quan debatem en grup. Ocells com els estornells volen en bandades de coordinació descentralitzada, milers de formigues busquen vianda teixint els millor camins per arribar-hi, millions de bacteris luminiscents s’iluminen seguint un procés de quorum. I els humans gaudim d’un procés col·lectiu anomenat revisió de parells que és la base de l’evolució de les teories científiques. El que ha fet la Wikipedia és simplement posar a l’abast de tothom aquest mètode que ha fet progressar la ciència. Ens ha convertit en formigues digitals però amb la diferència que en general disposem d’un cervell més potent que el d’una formiga. No perdem la nostra individualitat per participar-hi. Qualificar aquesta enciclopèdia de “maoisme digital” com fa Lanier és no tenir ni idea de què és el maoisme: precisament l’antítesi del pensament basat en la descentralització.

Després d’aquest niu de tempestes mediàtiques, la Wikipedia s’ha anat assaonant i dia a dia es consolida tot aprenent dels errors del passat. Crec que enceta un incandescent però necessari debat sobre com s’ha de bastir una enciclopèdia. Un estudi recent de la Universitat de Harvard dissecciona un altre debat que s’està produint, l’anomenat borracionisme (deletionism) versus inclusionisme (inclusionism). Es tracta del dilema entre esborrar aquells articles que no passen uns certs criteris de qualitat o bé seguir amb l’estratègia de tenir com més entrades millor.

D’altra banda també recorda que inicialment la Wikipedia va ser la Nupedia, on s’intentava passar pel sedàs dels experts tot el que es publicava. La Nupedia va fracasar estrepitosament i en canvi aquest model molt més descentralitzat va triomfar de forma aclaparadora. L’article menciona succintament el model organitzatiu d’aquells que tenen més poders d’edició que els simples editors.

Per cert, a mi sempre m’ha fet molta gràcia que als administradors de més nivell en diguin buròcrates! Ho trobo d’una ironia autocrítica exemplar per recordar als administradors que no s’excedeixin dels seus rols.

Els comentaris per aquesta entrada estan desactivats.

Pujar

Can Antaviana

Santa Justina 29 25400 Les Borges Blanques (Lleida) Tel: 973 14 34 81